Binding

Door: Jan Dirkzwager

vertrouwen_01“Het is duidelijk dat elke vorm van binding ons tegelijkertijd controleerbaar, stuurbaar en zelfs manipuleerbaar maakt. Bindingen maken het immers mogelijk in te spelen op het vertrouwen dat we in anderen hebben en de verbondenheid die we met hen voelen. Dat is echter geen reden om afstand te doen van wat ons menselijk maakt, om geen gevoelens van verbondenheid te hebben. Het is wel reden om te proberen samen op een democratische wijze greep te krijgen op de voorwaarden waaronder die bindingen vorm krijgen en door werken in ons leven. Bij binding gaat het dus om een goed gevoel, affectie, warmte en erkenning, maar het gaat ook om macht. Zich verbonden voelen geeft aan de betrokkenen macht en invloed over elkaar. Daarmee op een emancipatorische en democratische wijze leren omgaan, is een kernopdracht van de sociaal-democratie.” (Uit “Van Waarde”).

Ontbinding ontstaat als binding ontbreekt. Net toen ik hier wat over wilde schrijven werd dit perfect omschreven door Sheila Sitalsing in de Volkskrant van 25-4-2015.
Er is geen binding meer vanwege een geïnstitutionaliseerd wantrouwen van de burger door de Staat:

  • De Wet Boeten en Maatregelen/Fraudewet die weliswaar aangepast nog steeds niet uitgaat van maatwerk: nu worden bv. wajongeren gekort op hun uitkering omdat zij niet tijdig aangeven dat zij inkomsten hebben. Vaak omdat men binnen een week niet precies weet wat men verdient, of denkt dat werkgever dit wel regelt. Meestal niet bewust, maar vanwege onmacht dit zelf goed te regelen.
  • De Wet Mulder: mensen die de boete van het CJIB niet kunnen betalen, kunnen meestal geen regeling treffen, maar krijgen boete op boete met alle gevolgen van dien tot gijzeling ( gevangenis) aan toe. Er wordt niets opgelost, men wordt alleen verder in de ellende gedrukt.
  • AOW-ers die hun geluk hervinden met een nieuwe vriend of vriendin, maar latten, of uit betrokkenheid de vriend of vriendin verzorgen en daarom voor een (on)bepaalde duur intrekken bij deze persoon en gekort worden op de AOW

Zo zijn er nog meer voorbeelden te geven die ertoe leiden dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek.
Als PvdA hebben we de taak deze staat van ontbinding terug te buigen naar binding. Het vertrouwen van de keizer kunnen we alleen terugkrijgen door het vertrouwen aan die kiezer te geven.
De vraag is dan ook hoe gaan we een einde maken aan het wantrouwen in de burger en bovenstaande maatregelen omvormen in het beginsel van vertrouwen, tenzij . . .

Advertenties

Een gedachte over “Binding

  1. Een zekere mate van wantrouwen van de staat tov de burger bij het verstrekken is gerechtvaardigd want fraude moet betreden worden, een sociale garantie staat kan alleen bestaan als misbruik wordt tegengegaan. In het verleden hebben we hier niet altijd genoeg aandacht voor gehad, maar vandaag is de balans doorgeslagen in onterechte represie van burgers die niets verkeerds gedaan hebben. Daarnaast is er nog een ander fenomeen waar te nemen, de overhead zelf wordt in toenemende mate onbetrouwbaar. Allerlei grootschalige projecten mislukken en elementaire processen lopen fout. Dan opeens geldt een dubbele moraal: waar de overheid zelf te kort schiet sta je als burger vaak machteloos. Sterker nog, je moet verplicht een tweet de wereld insturen dat alle problemen zijn opgelost als je achterstallige PGB gelden worden overgemaakt in kombinatie met een zwijgplicht.

    De “vervreemding” onder de bevolking neemt steeds verder toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.