Sociaal en eerlijk

PvdA-LogoDoor: Jan Wijma

Heeft de PvdA er eigenlijk wel toe gedaan met haar toezegging om een ‘eerlijk en sociaal’ beleid te voeren? Het antwoord hierop is een volmondig, neen! Want bij de PvdA houdt de onwil onverminderd aan om het verval van welzijn in Nederland te stoppen. Al decennia lang kachelt alles onder modaal in Nederland gestaag achteruit. Ook de armoede neemt toe en de snelheid ervan is even explosief als salarisstijgingen van allerlei ‘zelfbenoemde’ directeurs. Geleidelijk aan verandert ook ons sociaal systeem in een stelsel van ‘armenzorg’. Deze armenzorg wordt overigens niet onbaatzuchtig gegeven want de overheid verlangt voor haar goedertierenheid wel enig profijt. Kortom, de belofte in 2012 om ‘eerlijk en sociaal’ beleid te gaan voeren is gewoon een loze gebleken maar de groter wordende kloof tussen arm en rijk in Nederland valt niet meer te verbloemen. De begaafde adepten van zuinige Willem vegen zonder gêne hun gat af aan die linkse ideologie. In hun ‘eigen Ik’ wereld belijden zij onvoorwaardelijk de leer van de marktwerking.

Door een obsessie voor een ‘kleine overheid’ is al veel overheidsbezit voor een appel en een ei van de hand gegaan. Zo wordt de rol van de overheid in het sociaaleconomisch krachtenveld alsmaar onbeduidender en gaat het ook moeilijker worden om sociaal en eerlijk beleid te voeren. Topbestuurders en neoliberale politici vinden die menswaardige regelingen toch al niet meer van deze tijd. Volgens hen moet al die oubolligheid flink op de schop. Maar bij navraag blijkt die drang naar vernieuwing niet meer te zijn dan een verlangen om de klok terug zetten.

Ook doet het de bestuurders goed dat zij met speels gemak en grote snelheid zich kunnen ontdoen van ‘vervelende’ medewerkers. Maar ga mij dan alstublieft niet wijs maken dat door die verbeterde traptechniek er meer banen komen. Met opnieuw aangepaste aanspraken op een WW – uitkering zullen veel werklozen snel te maken krijgen met het nieuwe regiem van de bijstand. Niet geheel zonder repressie lonkt voor hen al gauw een aanstelling in de groenvoorziening of een leer-werktraject in te gaan. Mij lijkt het ook niet moeilijk om een thuishulp te gaan vervangen. Maar uiteindelijk zal het een traject zijn dat dikwijls leidt tot armlastigheid. De amper vooruit te branden 55+ ers zullen er dan toch goed aan doen om die moestuin van Jetta te nemen. Zo heeft het failliet van een financieel systeem hard toegeslagen en is het in feite uitgemond in een sociale crisis.

Het kabinet van VVD en PvdA komt dan ook met een ‘activerende participatie’! Een systeem dat zorg en bijstand alleen mogelijk maakt indien daarvoor een tegenprestatie geleverd wordt. Overigens is participatie in Nederland niet nieuw en wordt het met name door de ‘miskende oudjes’ beoefend. Nederland heeft een groot economisch probleem als al die oppas-oma en opa’s hun dienstverlening zouden stoppen. Maar de nieuwe participatiewet beoogt in de eerste plaats besparingen en daarom verlangt de overheid dat mensen zichzelf meer staande houden. Aan de inmiddels beroemde keukentafel zal het verzamelen van alle hulp – en inkomstenbronnen daarom het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. De in onmin geraakte buren van een pechvogel gaan er ook weer toe doen want ze zullen uitgenodigd worden met regelmaat een partijtje steunkousen aan dan wel uit te sjorren? De bedenkers van het systeem vinden namelijk dat een onwillige opstelling nooit geduld mag worden en dat zelfredzaamheid heus wel tot stand mag komen door enige dwang en sancties. Het zijn vaak overgewaardeerde mensen met een te rooskleurig mensbeeld die deze vorm van tucht bewonderen. Maar het is vreemd dat diezelfde mensen met hun grote invloed binnen de PvdA niets zien in een rechtvaardiger inkomensverdeling. Van tijd tot tijd weten zij zich daarom in beeld te brengen om de PvdA erop te wijzen dat de linkse stokpaardjes vooral in de kast moeten blijven.

Maar waarom moeten degelijke regelingen in kort tijdsbestek op brute wijze overhoop gehaald worden? Zou een minder kordaat maar weldoordachte aanpak van de thuiszorg niet beter op zijn plaats zijn geweest? De onoverzichtelijkheid en teleurstellende uitkomsten in de zorg tonen aan dat van goed bestuur allang geen sprake is en vele mensen hierdoor worden gedupeerd. En wie verdient er wel niet aan alle ellende van pgb tot eigen risico’s? Kort geleden liep ik met een bos viooltjes op de markt in Utrecht en ontmoette daar een flinke vijftiger. Hij heette Jan en na enig aandringen liet hij mij zijn probleem weten. Jan was op een andere plaspil gezet. ‘Goedkoper maar even daadkrachtig’ zo had de apotheker hem verzekerd. ‘Maar ik moet voor die flauwe kul, waar ik niet om gevraagd heb weer ruim 15 euro betalen. En dat begeleidingsgesprek heb ik helemaal niet gehad. Daar ben ik toch wel pissig over’, zo liet Jan me weten. Had Diederik S. zoiets ook al niet op de markt gehoord? Mijn inziens behoef je geen helderziende te zijn om vast te stellen dat het nieuwe zorgsysteem gaat uitdagen tot ongepaste vindingrijkheid. Ook moet men rekening houden met een toename van overwerkte mantelzorgers en zorgverleners, adviesbureaus en rechtsongelijkheid. De grofste uitwassen laat ik hier liever onbehandeld.

Beslist valt er nog veel aan te merken. Bijvoorbeeld: hoe wordt de snel groeiende ongelijkheid bestreden? Wat betekent de schijndemocratie in de EU voor de Nederlandse soevereiniteit? Hoe zal de arbeidsethiek in de EU zich gaan ontwikkelen? Nog meer, nu even niet! Ik wil hier gewoon duidelijk maken dat de PvdA datgene moet doen waarvoor zij ooit is opgericht. Kortom, de goede keuzes maken, sociaal en eerlijk, vanuit de eigen ideologie.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.