Werk en sociale zekerheid

mensen_01Door: Patrice van de Vorst

Werk en sociale zekerheid waren mede onderwerp van gesprek tijdens de bijeenkomst van Met vertrouwen Linksom afgelopen zaterdag. Ik vond het een goed gesprek, levendig, met betrokken partijgenoten en ik ging met een opgewekt gemoed naar huis. Persoonlijk heb ik er nooit veel moeite mee gehad, maar inderdaad kan op verjaardagen weer met de borst vooruit gezegd worden dat je links bent. En uit overtuiging!
Dat gevoel.

Focus op betaalde arbeid, werk voor velen, en veiligstellen van sociale zekerheid zijn belangwekkende thema’s in de PvdA. Meer dan 30 jaar werkzaam in het domein van re-integratie en participatie, zou het mij een lief ding zijn als we (weer) arbeid gaan genereren voor de velen die:

  • van te kleine baantjes moeten rondkomen;
  • jaren werkloos zijn en altijd achterin de sollicitatierij staan;
  • niet over voldoende startkwalificaties beschikken om na de crisis de arbeidsmarkt te betreden.


Natuurlijk staat de sociale zekerheid onder (rechtse) druk. Aanspraak en rechten op, duur en hoogte van uitkeringen, toegang tot het loket, de verplichtingen van de klant als tegenprestatie etc. Dit alles is ook mij een doorn in het linkeroog.

Maar mijn punt is dat er meer sociale zekerheden in het geding zijn. Zelfs in het meest optimistische scenario, een aantrekkende economie en nieuwe banen voor vele werkzoekenden, zijn er burgers in dit land die waarschijnlijk en ongetwijfeld (weer) noodgedwongen aan de rand van het arbeidsveld blijven staan.
Vanwege bezuinigingen en veranderingen (3D) is bij vele uitkeringsgerechtigden een kluwen van problemen ontstaan, die arbeidsbelemmerend werken. We zullen de blik, juist in geval van verhoogde inzet op arbeid voor iedereen, breder moeten maken.
Ik geef enkele voorbeelden:

  • werkgevers willen geen personeel met schulden (teveel gedoe met voorschotten en loonbeslagen e.d.), terwijl het aantal mensen met (onoplosbare) schulden toeneemt;
  • alleenstaande ouders met kinderen die op wachtlijsten staan voor passend onderwijs en/of psychiatrische/psychische zorg, zijn hoe gemotiveerd ook, niet in staat te werken, zonder fatsoenlijke en juiste opvang;
  • jongeren onder 27, vaak schoolverlaters, zullen geschoold en opgeleid moeten worden, voordat zij de arbeidsmarkt kunnen betreden, maar daar zijn momenteel weinig middelen voor;
  • vele uitkeringsgerechtigden hebben zorgplichten, zoals mantelzorg. De verwachting is dat binnen nu en enkele jaren het verzuimpercentage als gevolg van mantelzorg taken tot wel 12% gaat oplopen;
  • mensen die jarenlang te kampen hebben met armoede zijn op de lange termijn wel geholpen met betaalde arbeid, maar op de korte termijn is vaak sprake van armoedeval, waardoor mensen hun eenmaal verworven arbeid opzeggen.

Werken aan werk kan en moet samen gaan met reparaties in zorg en welzijn, anders zullen velen nog jaren aangewezen blijven op uitkeringen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.