Dubbeltje en kwartje

munten_01Door: Jan Wijma.

Velen moeten het herkennen: Na talrijke jaren van toewijding en inspanning ben je van het ‘dubbeltje’ nooit een ‘kwartje’ geworden. Met een pijnlijke rug en een ongewijzigde status heb je dan ook niets te zoeken in de middenklasse. Eén ding zal je ook gauw bemerken: de PvdA weet laagverdieners en uitkeringstrekkers niet meer zo gauw te vinden. Na verkiezingen zoeken de ‘dubbeltjes’ het zelf maar uit in de participatiestaat. Dat de PvdA al jaren aan het dwalen is kan moeilijk ontkend worden. Maar als rechtlijnige strijders bepleiten dat de PvdA haar inzet moet beperken tot de verheffing van ‘de arbeider’, lijkt me dat complete onzin.

Er is in Nederland een schrijnend tekort aan vakmensen. Door meerdere oorzaken maar met name door de geringe waardering voor techniek heeft de maakindustrie in ons land het loodje moeten leggen. De kinderen van handarbeiders werden alleen nog maar opgeleid tot hoofdarbeiders en mede hierdoor is een grote middenklasse ontstaan! We willen toch allemaal op zijn minst een ‘kwartje’ worden. ‘Daar is toch niets mis mee’, zeg ik dan even tegen de orthodoxe strijders. Jammer is het wel dat door een dikkere portemonnee ons sociale denkpatroon het snel kan begeven en we moeiteloos kiezen voor de filosofie van het ‘eigen belang.

Het is de jungle van de markteconomie die zich altijd zal keren tegen de zwaksten. Sowieso lijkt mij een goede samenhang van markteconomie en sociaal democratische ideologie onverenigbaar. Maar wil de PvdA zich laten gelden dan zou zij zich vooraf moeten toeleggen op het creëren van rechtvaardigheid en ethiek van systemen. Als het om marktwerking gaat kan men stellen dat het systeem er niet alleen is om consumenten te behagen. Het rendement denken blijkt steeds meer te domineren. Laag en middelhoog gekwalificeerde werknemers worden uiteindelijk als ordinaire lastenposten beschouwd en de loyaliteit van werknemers uit de middenklasse in relatie tot hun werkgever stelt dan ook weinig voor. Met een beetje fantasie kan men zich voorstellen dat het systeem garant staat voor grote tegenstellingen van arm en rijk en ontwrichting van de samenleving!

‘Bevoorrecht’, dat wil ik niet direct zeggen maar mensen met een karig inkomen weten als geen ander zich staande te houden. Dat kan ook niet anders want zij zijn gewend aan opgelegde matigheid gedurende vele jaren. Is men in de middenklasse nog niet opgehouden zich te verwennen dan ploeteren de laagverdieners alweer voort om te kunnen voldoen aan hun schatplichtigheid. Wisten de tot ‘kwartjes’ verheven medewerkers bij iedere personeelsopruiming vaak de dans te ontspringen, vandaag de dag laat het continu presteren en de dreiging van werkloosheid de middenklasse niet ongemoeid. Men moet zich realiseren dat baanverlies op hoog gekwalificeerde medewerkers een grotere inwerking heeft dan armoede dat heeft op laagverdieners. Na het afscheid van de maakindustrie moet nu gevreesd worden dat veel mensen uit de middenklasse door toedoen van technologie, hervormingen en bezuinigingen hun baan verliezen. Hoewel velen van ons al op vroege leeftijd leerden het ‘goede’ te aanbidden tiert er niets zo welig dan hebzucht en onverschilligheid. Wij moeten bezorgd zijn, bezorgd over de vrijheden van methodieken in ons financieel economisch systeem. Vele activiteiten daarin blijken meer met een crimineel gedrag te maken dan met ethiek. Maar de PvdA is bang. Bang om uitgemaakt te worden voor ouderwets en dan laat de PvdA zich liever meeslepen door het geloof van de homo economicus.

Dat vrijheden zich ook als onrecht kunnen keren tegen een samenleving erkent zelfs de meest verstokte liberaal. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de vrijheid voor mensen met een middeninkomen veel beperkter is dan voor rijke mensen? Dan wel met of zonder brievenbusfirma. Het is maar een voorbeeld, desalniettemin illustreert het waarom hebzucht en onverschilligheid alsmaar terrein winnen. PvdA wilt u geloofwaardig worden dan zult u de strijd tegen ongelijkheid, op velerlei gebied, met meer overtuiging moeten aangaan. Mensen met lage en midden inkomens krijgen daardoor meer zekerheden en vertrouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.