Alternatieve zondagbrief – Geef rechteloze kinderen een stem

Beste partijgenoten,

Vorige week stuurde ik jullie een brief n.a.v. de door het congres aangenomen motie over het kinderpardon. In deze brief informeer ik jullie over de verdere ontwikkelingen. Ik wil heel graag samen met jullie de rechteloze kinderen in ons land een stem geven. Laten we samen strijden voor humaniteit en rechtvaardigheid en voor de rechten van kinderen die na jaren het land worden uitgezet, met alle gevolgen van dien.

Kinderombudsman
Afgelopen maandag had wij hadden wij een overleg met de kinderombudsman Marc Dullaert op zijn kantoor in Den Haag. De kinderombudsman heeft helder uitgelegd wat er mis is met het kinderpardon waardoor zoveel kinderen buiten de boot vallen, t terwijl zij soms tien jaar in Nederland wonen en helemaal geworteld zijn in ons land. Marc Dullaert sprak zijn grote waardering uit voor deze actie voor een humaan en rechtvaardig kinderpardon en zal alles doen om met feiten onze oproep te ondersteunen

Defence for Children
Ook spraken wij met Martine Goeman van Defence for Children. Deze organisatie zet zich al jaren in voor de rechten van kinderen en is betrokken bij het kinderpardon. Zij hebben mij aan de hand van schrijnende verhalen van kinderen uitgelegd wat er mis is met het kinderpardon. De ouders krijgen steeds van de IND te horen dat zij onvoldoende hebben meegewerkt aan terugkeer en dat om die reden hun kinderen niet vallen onder het kinderpardon. Maar sommige landen weigeren hun onderdanen terug te nemen. Toch worden de kinderen daar de dupe van.

Defence for Children begeleidt momenteel veel ouders en hun kinderen die uitgezet zullen worden, omdat zij niet onder het kinderpardon vallen. Sommige gezinnen zijn opgesloten in het detentiecentrum in Zeist in afwachting van hun uitzetting. Iedere keer als een politiewagen binnenrijdt, slaat de paniek toe bij ouders en hun kinderen. Het is afwachten welk gezinnen worden opgehaald om uitgezet te worden. De opsluiting in Zeist kan som lang duren. Dit soort praktijken zijn traumatisch voor kinderen, zijn inhumaan.

Motie Winsum
De motie van afdeling Winsum roept onze Tweede Kamerfractie op het kinderpardon spoedig hoog op de politieke agenda te zetten om te bereiken dat de regels zodanig worden verruimd dat kinderen, die 5 jaar of langer in ons land verblijven en geworteld zijn, hier mogen blijven. Om dit te bereiken, en de rechteloze kinderen een stem te geven, heb ik jullie steun nodig. De pijn en het verdriet dat deze kinderen en hun schoolvriendjes wordt aangedaan is groot.

De VVD kwam met een regeling waardoor rijke Russen en Chinezen een verblijfsvergunning in Nederland kunnen kopen als zij als ondernemer ruim een miljoen euro investeren in ons land. De kinderen voor wie deze motie aandacht vraagt, hebben geen geld, maar ze hebben een klein hartje dat verlangt naar geluk en perspectief. Als de VVD kiest voor rijke Russen en Chinezen, zullen wij als PvdA dan kiezen voor het geluk van deze kinderen in ons land?

Vervolgstappen
Zoals ik in mijn vorige brief meldde, hebben wij op 7 maart een gesprek met Attje Kuiken. Ik vertrouw erop dat onze Tweede Kamerfractie de uitspraak van het congres zal respecteren en hieraan gehoor zal geven in het belang van deze kwetsbare en rechteloze kinderen. Ik hoop van harte dit van Attje Kuiken te horen op 7 maart. Na dat gesprek zal ik jullie informeren over de uitkomsten en over de vraag hoe nu verder; dus wel of geen extra congres.

Naar aanleiding van mijn vorige brief heb ik heel veel steunbetuigingen en hartverwarmende e-mails ontvangen van partijgenoten. Daarvoor ben ik jullie dankbaar. Deze steun ervaar ik als zeer waardevol.

Wil jij je aansluiten bij deze actie om rechteloze kinderen een stem te geven, stuur dan een e-mail naar stemvankinderen@gmail.com Speciaal voor deze actie is dit mailadres gemaakt. Er wordt nu ook met Defence for Children gewerkt aan een speciale website met o.a. foto’s en verhalen van kinderen om wie het gaat.

Op het congres van 13 februari heeft Diederik Samsom mooie woorden gesproken over solidariteit, rechtvaardigheid en mensenrechten. Laten we nu zijn mooie woorden als inspiratie nemen om samen te strijden voor een eerlijk kinderpardon.

Een hartelijke zondagsgroet,
Esther van Dijken
PvdA afdeling Winsum

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.