Marith Volp geeft misleidende informatie over wet die wel degelijk medisch beroepsgeheim aantast

Marith Volp heeft als woordvoerder van de PvdA Tweede Kamerfractie bij een wet die de fraude in de zorg moet aanpakken voor een wet gestemd die het medisch beroepsgeheim aantast. Wat nog erger is, ze ontkent het glashard (zie: pvda.nl) en beschuldigd via twitter alle critici die het niet met haar eens zijn van dat die een hoax doen, bedrog dus. De pot verwijt hier de ketel dat hij zwart ziet, inktzwart. Onderstaande reactie werd door de PvdA geweigerd, zonder toelichting. Zo gaat de PvdA dus om met critici en feiten.

Wat zijn de feiten. Wat klopt is dat de schending van het medisch beroepsgeheim volgens het wetsvoorstel alleen mag als ultimum remedium, na en uitgebreide procedure (stappenplan). Wat niet klopt is dat Volp stelt dat het alleen maar mag door een onafhankelijk arts. De wet laat de mogelijkheid open dat een voor fraudebestrijding door de zorgverzekeraar ingehuurde arts dat delegeert, aan personeel dat niet arts is. Dat mag de dokter in zijn huisartsenpraktijk ook doen, maar dan is dat personeel ook gehouden aan de vertrouwelijkheidsplicht. En de informatie mag alleen voor medische doeleinden gebruikt worden. De onafhankelijkheid is niet gegarandeerd omdat de ingehuurde arts en zijn personeel niet daar aan gehouden zijn, sterker nog, ze zitten daar te kijken met een heel ander doel. De aldus verkregen vertrouwelijke medische informatie kan vervolgens ook voor andere doelen (marketing, risicoselectie, etc.) gebruikt worden. Nergens is geborgd dat dit niet kan. Een amendement van de oppositie waarin werd voorgesteld om het altijd door een onafhankelijke arts te laten doen, is juist door de PvdA verworpen. Waar Volp stelt dat de wet dat nu regelt, heeft zij juist daartegen gestemd.

Dan stelt Volp dat de patiënt altijd geïnformeerd wordt als zijn dossier wordt ingezien. Ja, dat klopt, maar achteraf (na maximaal drie maanden). Een amendement van de oppositie om dat vooraf te doen is wederom door de PvdA geweigerd.

Volp beroept zich op twee amendementen die ze heeft ingediend. Die regelen echter alleen maar dat de Tweede Kamer bij de uitwerking van het stappenplan betrokken wordt. Maar nergens wordt het medisch beroepsgeheim geborgd.

Dat is volgens Volp nodig om de fraude in de zorg keihard aan te pakken. Ze verkeert duidelijk teveel in VVD-kringen: wie met pek omgaat… De fraude in de zorgverzekering blijkt volgens onderzoek in opdracht van VWS 0,015% en daarvan is ruim 90% voor rekening van zorgverleners. Onderzoek van Erasmus MC toont aan dat inbreuk van het medisch beroepsgeheim niet nodig is. Er zijn genoeg andere alternatieven. Die zijn door de voltallige linkse oppositie (SP, GL, D66, PvdD) ook in een amendement verwoord, maar weer was de PvdA en Volp tegen.

Omdat het belang zo klein is en er andere alternatieven waren is de inbreuk op het medisch beroepsgeheim juridisch een inbreuk op artikel 8 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. De maatregel is disproportioneel en voldoet niet aan de eis van subsidiariteit.

Volp stemde liever mee met VVD, PVV, SGP en CDA. Net als bij het schrappen van de vrije artsenkeuze staat onze Tweede Kamerfractie weer dichtbij het belang van de zorgverzekeraars, in plaats van voor de patiënt en de zorgverlener. Op die manier wordt het begrijpelijk dat men zich niet wil aansluiten bij het Nationaal Zorgfonds, tegen de marktwerking in de zorg.

Gelukkig moet de Eerste Kamer nog instemmen. Net als bij de vrije artsenkeuze moet die het gebrek aan normbesef bij onze Tweede Kamerfractie maar weer zien te repareren, of de wet tegen houden. Een motie voor de komende politieke ledenraad van de PvdA (op 24/9 a.s.) met een oproep daartoe aan onze Tweede Kamerfractie heeft inmiddels zeer veel steun binnen 24 uur gekregen. Maar excuses van Volp en haar fractie voor de foute keuzes én voor de valse voorlichting daarover worden altijd nog verwelkomd.

Gerard Bosman

Advertenties

2 gedachtes over “Marith Volp geeft misleidende informatie over wet die wel degelijk medisch beroepsgeheim aantast

  1. ” Alle fraude pakken we keihard aan” . Aldus mevrouw Volp.

    Eindelijk dacht ik, alle boeven, zelfverrijkers en fraudeurs zijn gewaarschuwd. Hoe groot was mijn teleurstelling toen bleek dat het om 0,015 procent van het zorgbudget ging. Nog groter werd mijn teleurstelling toen zij zich uitsprak om die 11 miljoen euro op te sporen via aantasting van het medisch dossier. Miljarden euro’s verdwijnen in Nederland en nu gaat mevrouw Volp voor een paar peanuts het medisch beroepsgeheim aantasten. Rijp voor onderzoek en de Eerste Kamer moet dit tijdverdrijf maar corrigeren.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.