Bijeenkomst Linksom


Door: Dick Kalkman

Stemdag en de laatste loodjes van onze campagne. Komende donderdag weten we de voorlopige uitslag. Donderdag gaat ook de ledenkamer (heel kort) open en zaterdag is er in Utrecht een politieke ledenraad. Een afschrift van de uitnodiging daarvoor is te vinden op https://www.pvda.nl/agenda/.

Donderdagavond hebben wij daarom een korte Linksom-bijeenkomst. Dan kijken we uiteraard terug op de campagne, maar spreken vooral over wat ons nu te doen staat. Een goede voorbereiding op onze inbreng in de ledenkamer en op de komende politieke ledenraad. Ongetwijfeld zal er daar gesproken worden over de afgelopen campagne, onze nieuwe Tweede Kamerfractie en de formatie van een nieuw kabinet.

Wij zien jullie graag op donderdagavond 16 maart a.s. van 19.30-21.00 uur op het PvdA partijkantoor, Willem Smalthof 95, te Rotterdam.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Advertenties

Een gedachte over “Bijeenkomst Linksom

 1. Beste Dick,

  Graag reageer ik op je bericht. Als er gesproken gaat worden over de verkiezing van 15 maart jl. wil ik je toch met dit voorzetje inspiratie geven.

  Uithuilen

  Het was een onmogelijke opgave voor Lodewijk Asscher om zijn partij voor de verkiezingen er nog even bovenop te helpen. De crisis waarin de PvdA verkeert is ook niet van gisteren maar begon zeker drie decennia geleden. Een jarenlang gebrek aan vertrouwen bij mensen maak je niet goed in een paar weken. Even was er nog hoop binnen de ‘arbeiderspartij’ want met een goed opgezette campagne leidde Diederik Samson de PvdA in 2012 toch naar 38 Kamerzetels.

  Overigens, diezelfde Diederik Samson verbaasde vriend en vijand met de creatie van een ‘uitruilkabinet’. Niet één, neen, twee termijnen wilde de gedreven leider samen met VVD regeren. Totaal onverwacht en ook onbegrijpelijk gezien de programmatische verschillen van de VVD en PvdA. Goed beschouwd is die ‘hechte’ samenwerking met conservatieve liberalen Samson en de PvdA noodlottig geworden. De neergang van de PvdA werd er alleen maar door versneld.

  Lodewijk mocht dan op weg naar 15 maart aanvoeren dat hij voor het landsbelang in barre tijden zijn verantwoording nam en beweren trots te zijn op wat er bereikt is, feit is dat zijn opofferingsgezindheid en behaalde resultaten nauwelijks meer aanspraken. En eerlijk gezegd: het ongeloof in Lodewijk’s beweringen leek me wel gerechtvaardigd. Veel mensen beleven de economische vooruitgang en deze wereld toch beroerder dan Lodewijk. Vanaf eind 2012 heb ik ook bemerkt hoe doof de PvdA wel niet wenste te zijn en uiteindelijk de schrijvers op Disqus eind 2016 het zwijgen oplegde. De ledendemocratie, ledenraden en congressen van de PvdA, ze mogen er best zijn, daar niet van. Maar intussen bepalen stevige marktpartijen en financiele instellingen wel het politiek beleid. De overheid is een speler op afstand geworden die hoogstens failliete banken mag stutten en dan zich alleen maar bezig mag houden met zoiets als infrastructuur en non profit organisaties. Immers, nu heerst de vrije marktwerking van neoliberalen en lijkt de PvdA zich als politieke partij buitenspel te hebben gezet. Inmiddels financialiseren private banken de samenleving en zetten daarmee de politiek en burgers naar hun hand. Door lonen en uitkeringen systematisch laag te houden, torenhoge lasten op te leggen, lepe arbeid constructies te introduceren en sociale voorzieningen af te breken worden mensen aangezet tot het maken van schulden. Duidelijk is dan ook te zien dat conservatieve technocraten met een grote mate van bezieling de macht van ‘georganiseerde arbeid’ aan het uithollen zijn. Behalve die afbraak heeft ook de verzorgingsstaat het loodje moeten leggen en is die vervangen door een repressief participatiemodel. Schrijnende toestanden in de zorg en bijstand zullen over enige tijd ons niet eens meer opschrikken. Dure advies – en incassobureau zullen van het cashen niet weten op te houden Deze sombere opsomming van perspectieven zal op den duur voor veel ongemak zorgen. Ja, onbehoedzame bankinstellingen moesten worden gered maar de PvdA heeft de mensen in de problemen en met een karig loon van zich vervreemd.

  Verkiezingscampagnes horen erbij. Maar ook Lodewijk zou het vreemd vinden als hij voor de mensen met een schamel inkomen vier ‘bittere’ jaren in pakweg twee weken kan doen vergeten. Met een beetje fatsoen zou je als politieke partij niet eens een poging daartoe willen doen. Er waren PvdA ers die nog even voor de verkiezingen meenden Lodewijk te moeten helpen. Maar toen zou Lodewijk tegen hen gezegd hebben: ‘gaat heen en kom even niet naar buiten, anders haal ik niet één zetel’.

  Waar Lodewijk voor wilde gaan, daar geloof ik oprecht in. Maar de werkelijkheid van alle dag is weerbarstig. Tegen machtige partijen heeft het hem ontbroken aan lef, steun en inzicht. De beteugeling van (oneerlijk) vrij verkeer van diensten en goederen in de EU was niet even op een goede wijze geregeld. Overigens zijn als gevolg van F. Bolkestijn’s ondoordachte richtlijn duizenden Hollandse truckers het kind van rekening geworden. Stuurloos zitten zij thuis terwijl hun Poolse vakbroeders binnen de lijntjes proberen te blijven. De goede intenties en voorstellen voor arbeidscontracten van Lodewijk werden door vindingrijke marktpartijen tot een lachertje gemaakt. Het is ook nooit zijn bedoeling geweest flexwerk te creëren en vaste banen verloren te laten gaan. En het verlangen van Lodewijk naar een andere EU, een socialere EU, ondersteun ik ook al.

  Ik sluit af, gesteld kan worden dat Lodewijk en de PvdA te veel zijn meegegaan in de onttakeling en nu tegen een veelkoppig monster moeten strijden, een monster dat zij wel zelf mede hebben gecreëerd.

  Groet,
  Jan

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.