De PvdA is tegen belastingontwijking – jaja..

Door: Chris Peeters

De PvdA is in woorden al een paar jaar een fervent bestrijder van belastingontwijking. Het staat in onze verkiezingsprogramma’s, is bevestigd in moties op ledenraden en congressen, en onze woordvoerders en ministers hebben het verkondigd.

Alleen, uit documenten die Trouw op basis van de WOB recent te pakken kreeg bleek dat achter de schermen het tegenovergestelde gebeurde. Onder verantwoordelijkheid van onze minister Dijsselbloem. Het ministerie sloot belastingdeals af met multinationals, waardoor ze nauwelijks belasting betalen. Dat soort deals moet Nederland aan andere lidstaten melden. Maar dat gebeurde niet.

Eerder was al gebleken dat Dijsselbloem in de Europese ministerraad succesvol gelobbied heeft om maatregelen tegen belastingontwijking later te laten ingaan. Daarnaast was Nederland in een ambtelijk comité dat belastingontwijking besprak stelselmatig tegen. Door het vereiste van unanimiteit kon veel beleid vertraagd worden.
Dijsselbloem verdedigde zich door zich te verschuilen achter VVD-dwang. Maar dat is onzin. Het gaat typisch om zaken die binnen het ministerie worden afgehandeld en niet in het kabinet komen.

Bovendien is het in lijn met andere stellingnames van Dijsselbloem. Hij lanceerde bij voorbeeld een paar maanden geleden de gedachte dat de Nederlandse vennootschapsbelasting nog verder omlaag moest. In het kader van de Europese concurrentieslag om bedrijven.. Met als gevolg nog meer bezuinigingen of andere belastingen verhogen.

Je vraagt je als gewoon lid af wat de zin is van het aannemen van programma’s en moties, als ze zo flagrant genegeerd worden. En als het partijbestuur nou veel werk zou maken van het bewaken van het partijprogramma. Echter, op het congres in 2016 verzocht een Amsterdamse motie het partijbestuur om na het Nederlandse voorzitterschap (dat eind juni 2016 eindigde) te bezien wat dit had betekent voor de bestrijding van belastingontwijking. De status van die motie is nog steeds ‘in behandeling’….

‘Macht en tegenmacht’ was een van de leitmotieven van de Commissie Noten over partijdemocratie. Nou hebben we als partij altijd al weinig invloed gehad op ministers (‘Congressen kopen geen straaljagers’, zei Vredeling al eens). Maar voordat we opnieuw machteloze moties aannemen moeten we ons maar eens afvragen hoe we tegenmacht echt machtig kunnen maken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Advertenties

Een gedachte over “De PvdA is tegen belastingontwijking – jaja..

  1. Je ziet het nu ook weer bij de formatiebesprekingen. Alle partijen hebben “zorg” hoog in het vaandel staan. Wat gebeurde is het volgende.
    In de kamer werd een motie ingediend om zorgkosten vrij te maken voor verpleeghuizen. Wie stemde tegen? VVD, CDA, GroenLinks, D66. Omdat zij aan het onderhandelen? Zijn.
    Een regering, ook in wording, neemt verantwoordelijkheid. Anders maar een partijloze regering.! En ja, Dijsselbloem. Zou de 9 mans fractie met oud ministers en staatsecretarissen straks oppositie gaan voeren? Eerst in een kabinet ja zeggen en vervolgens neen stemmen? Of andersom?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.