Niet doormodderen, maar voorbereiden op Frans-Duitse versnelling


Door: Chris Peeters

In tegenstelling tot het heersende Europessimisme, zou het zomaar kunnen zijn dat Frankrijk en Duitsland, na hun verkiezingen, samen snel met ingrijpende voorstellen zullen komen voor hervorming van  Europa. De PvdA moet intern een grondig debat voeren over haar stellingname ten aanzien van zulke hervormingen.

In Frankrijk lijkt Macron nu de meeste kans te maken om de volgende Franse president te worden. Zijn campagne is onverhuld pro-Europees. In de Süddeutsche Zeitung  bepleit hij een Europees commissaris voor economische coördinatie, met een flink budget, gecontroleerd door een aparte Eurozone-kamer van het EP, en inkomenstransfers om economische schokken op te vangen.

SPD-er Gabriel is het er mee eens dat hierover de discussie moet gaan. In maart ging hij hierover in debat met Macron (voorafgegaan door een inspirerend betoog van Jürgen Habermas).

En Macron staat niet alleen in Frankrijk. Commissaris Moscovi stelt in Euractiv: “If we are not able to start a serious project on the eurozone in the coming years, including the creation of a eurozone budget to boost investment, then we are going to be faced with some serious difficulties.

In terms of democratic control of the eurozone, I think that we need to build on the existing institutions and change them. Democratic control could be exercised by an entity such as the European Parliament. We also need a eurozone finance minister or a high representative.”

In Duitsland is Martin Schulz er als SPD-kanselierskandidaat in geslaagd de SPD een nieuw elan te geven. En ook hij bepleit het scheppen van een echte Europese regering.

Het is dringend gewenst dat de PvdA met haar leden in debat gaat over zulke hervormingen. We lijken er niet veel voor te voelen. ‘Doormodderen is zo slecht nog niet’ is het motto van Dijsselbloem, dat de partij heeft overgenomen in een tamelijk vrijblijvende Europaparagraaf in het verkiezingsprogramma. Maar doormodderen is onvoldoende als de Frans-Duitse as in een hogere versnelling schakelt. De PvdA moet haar vroegere Europese gedrevenheid hervinden. Dat dat electoraal helemaal niet slecht hoeft uit te pakken bewijst het succes van de twee meeste Europagezinde Nederlandse partijen, Groen Links en D’66.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Advertenties

3 gedachtes over “Niet doormodderen, maar voorbereiden op Frans-Duitse versnelling

 1. Daar zit wel iets in, maar het gaat niet helpen. Het probleem is de schaal en de abstractie.
  Ook in ons land is de regelvraag hoe je op een hoog niveau globaal ruimte afbakent voor beleid en processen, waar lagere overheden gedetailleerder invulling aan moeten geven.
  Dat doen we nationaal ook slecht: zie b.v. het micromanagement in de sociale woningbouw en de wijze waarop gemeenten zich aan hun verantwoordelijkheden onttrekken en kunnen onttrekken.
  Ik roep altijd dat ik “meer en minder EU” wil, maar echt verhelderen doet dat niet.

 2. Naast het garant staan van vrede in Europa bezit de Europese Unie vele tekortkomingen. Dat laatste behoeft geen verbazing te wekken want bij het creëren van de EU is vooral de aandacht gegaan naar de wijze van bestuur en “vrije marktwerking” binnen de unie. Vooral de uitwassen vanwege het EU bestuur – en economisch model beginnen Europese burgers steeds meer te ergeren en de Brexit is dan ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Allerlei mechanismen zoals het privatiseren, verzelfstandigen, vrijheid van vestiging, kapitaal, arbeid en belastingfaciliteiten dragen slechts bij aan voorspoed van machtige instituties en bedrijven in Europa. Te weinig voor iedereen dus, al denken vele D66 en GL kiezers daar anders over. Dat de vele mogelijkheden voor bedrijven binnen de EU de rechten voor burgers in Europa zouden gaan inperken kon of wilde men niet inzien. Als men de EU projecteert op sociaal democratische waarden dan is de EU zeer zeker toe aan hervorming.

  Daarom zou het goed zijn wanneer binnen de PvdA een debat over de “EU in een hogere versnelling” wordt gevoerd. Ik blijf wel mijn twijfels houden over het belang van een nieuw ingenomen standpunt. Die twijfel wordt toch ingegeven door de politieke macht van Duitsland en Frankrijk.

  Maar naar mijn mening moet als onderdeel van hervormingen de nauwe verwevenheid van de EU met ECB, IMF en grote bankinstellingen inzichtelijker worden. Met het resultaat hiervan moet het mogelijk maken om de grote invloed van deze instellingen op de politieke besluitvorming en het beleid te laten verdwijnen. Heel belangrijk lijkt mij ook dat in de EU de factor arbeid snel opgewaardeerd gaat worden opdat de mens en niet het kapitaal in de EU centraal gaat staan. Wil men een EU die mensen aanspreekt dan zal niet te ontkomen zijn aan humanisering van arbeid binnen de EU. Ook eventuele handelsverdragen mogen in geen geval geen voorwaarden bevatten die een bedreiging – in welke vorm dan ook – kunnen inhouden voor de EU en haar lidstaten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.