Brief aan partijbestuur

Door: Louis Plas

In het kader van de lopende toekomstdiscussies heeft ook Linksom! een bericht aan het PvdA partijbestuur gezonden. U vind een afschrift van deze brief hier: Brief aan partijbestuur

Linksom! is een beweging van kritische PvdA leden en sympathisanten. De groep werd in 2014 opgericht als reactie op de neergang van de PvdA. Deze neergang was toen het gevolg van ongelukkig kabinetsbeleid en van onvoldoende ledendemocratie om dit beleid aan de orde te kunnen stellen. In bijgaande brief wordt hier uitvoerig op ingegaan. Linksom! in de PvdA houdt een pleidooi voor een sociaaldemocratische weg. Herstel van vertrouwen staat daarbij voorop. Linksom! wil daartoe het open debat bevorderen, gericht op de toekomst van onze PvdA.

Linksom! wil na vier verpletterende verkiezingsnederlagen weer de nadruk leggen op de inhoud van de politiek. In de sociaaldemocratische traditie staat het perspectief op een rechtvaardige en leefbare wereld centraal. Als parlementaire, socialistische beweging streeft de sociaaldemocratie naar een breed draagvlak. Zij realiseert zich, dat idealen alleen maakbaar zijn met concrete, dikwijls ook kleine stappen. Daarom hebben plannen en beleid, voor de buurt, voor de stad, voor het land en voor de wereld, altijd het hart uitgemaakt van de sociaaldemocratie.

Net als bij de Europese crisis van Links is ook het zicht op een linkse richting en koers in Nederland vervaagd. In de bijgaande brief aan het Partijbestuur stelt Linksom! in de PvdA dit probleem aan de orde. Linksom! pleit voor een herstel van de sociaaldemocratie met een linkse koers voor onze partij. Dat herstel is mogelijk door aan te sluiten bij het historische gedachtengoed, maar wel in een eigentijdse jas.

Wij pleiten in de eerste plaats voor een nieuw debat over onze doelen en beginselen, uitmondend in een nieuw beginselprogramma. Ten tweede willen wij bestaand gedachtengoed, zoals verwoord in het project Van Waarde, praktischer verankeren. Ten derde pleiten wij voor een versterking van de ledendemocratie. Op de vierde plaats moet er beter worden aangesloten op de noden van de meest kwetsbaren in onze samenleving, waaronder vluchtelingen, zowel met meer geld als door een betere organisatie. En vijfde noemen wij gelijke kansen, daarbij inbegrepen het beschermen van minderheden en het tegengaan van discriminatie.

Achtergrond bij deze prioriteitskeuze is ons pleidooi voor een moderne verzorgingsstaat als ideaal. Op tal van thema’s heeft Linksom! concrete plannen of bouwstenen daarvoor om met elkaar te bespreken. Die zijn te vinden op de Linksom! website. Vooraan staan bij ons de doelen van Van Waarde: Bestaanszekerheid, Goed Werk, Verheffing en Verbinding.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s