Uitnodiging: Studiemiddag Basisinkomen


Door: Tom van Doormaal

Partijgenoten,

Onze oppositie periode is nabij. Het is niet anders. We zullen moeten investeren in voor-denken en niet in na-denken. Wat gaat en wat ging er mis in de sociaaldemocratie? Ik zou zeggen: de relatie tussen overheid en markt, toegespitst op de effectiviteit van interventies op de arbeidsmarkt. Of, minder sociologisch: we zijn wel “van de arbeid”, maar onze arbeidsmarkt loopt vast in gepruts en gebrek aan resultaat.

Daarover moet gedacht worden. Niemand hoeft zich te bekeren tot het basisinkomen, maar laten we eens in discussie gaan over deze gedachte. Zou het kunnen? Zou het wenselijk zijn? Welke gevolgen zijn waarschijnlijk, welke denkbaar? Zijn alle gevolgen positief? Afhankelijk van je geloof, politieke richting, etc. betrekt iedereen onmiddellijk een positie in de discussie. In het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen. Het is onbetaalbaar. De overheid gaat te veel verdelen. De overheid gaat juist te weinig regelen. Thomas More schreef er over, Thomas Paine ook. Richard Nixon was dicht bij invoering. Hillary Clinton liet het idee los bij gebrek aan cijfers.

Maandag organiseert het NPI in Nieuwspoort een discussie over meer onderzoek. Wetenschap is de grondslag van de vooruitgang. De PvdA zou een nuchtere en inspirerende rol moeten hebben in deze
discussie, die o.a. bij 50plus interesse op roept: flexibele pensionering via een basisinkomen?

Het programma vinden jullie in deze bijlage.

Wie wil mag komen: graag aanmelden via deze link.

Vr.gr. Tom van Doormaal

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.