De toekomst van Links

Politiek links staat in Nederland en Europa electoraal onder druk. Gelijktijdig zien wij de opkomst van het rechts en extreem rechts populisme. Linkse politieke partijen zijn zoekende naar een antwoord op deze trend. Dat blijkt moeilijk. Er is behoefte aan inspiratie, richting geven, houvast en motivatie.

Linksom!

Na het succesvol realiseren van het thema ‘armoedebestrijding’, middels vele regionale en drie landelijke armoede-conferenties (met als ondertitel ‘Weg van het Neoliberalisme’), pakt Linksom! in 2024 een nieuw thema op.

Het thema

Het thema voor 2024 e.v. is ‘De toekomst van Links’. Dit onderwerp is aangedragen en gesteund door onze achterban. Wij organiseren dit ook nu weer samen met GroenLinks, de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), de Partij van de Arbeid. Bestuurders, wetenschappers, politici, denkers en activisten wordt hier een platform gegeven.

De startbijeenkomst

Op het GL/PvdA congres van 20 april 2024 vindt de startbijeenkomst van ‘De toekomst van Links’ plaats. Mariëtte Hamer en Jan Pronk geven hun visie op “De toekomst van Links“.
Plaats & Tijd: Business Lounge, 3e verdieping, van 13:00 tot 13:45 uur.

3 gedachtes over “De toekomst van Links

  1. Kijk naar de punten waarin de mensen teleurgesteld werden in de huidige zittingsperiode:

    Gratis zorgverzekering

    Hoger minimumloon

    Basisinkomen

    Gratis zorgverzekering: veel menen, ik ook, gaan niet naar de huisarts om die €385 uit te sparen;

    Hoger minimumloon: menen krijgen niet betaald wat ze aan waarde toevoegen, maar een naar beneden bijgesteld en met toeslagen gepimpt inkomen, waarvan ze naderhand de schade mogen betalen;

    Basisinkomen: zorgt dat menen als ze werk vinden en aannemen niet achteraf gestraft worden, ze kunnen dan werken voor meer inkomen. En dat basisinkomen, dat erven we met z’n allen als nazaten van de geschiedenis.

    Met vriendelijke groet,

    Johan Horeman (ontbonden lid)

    Simone de Beauvoirstraat 19

    1102AR Amsterdam

    065 247 2495

  2. Vanuit je eerste zinnen lees ik weer een ‘wij worden weggedrukt, wij tellen niet mee, wij hebben het moeilijk’..ofwel de slachtofferrol. Probeer eens vanuit een winnaarsmentaliteit te denken. Daarmee hebben andere (de grote liberale rechtse partij het altijd gewonnen; tikkie arrogant misschien, maar wel met een opportunistisch en daardoor een positieve flow gecreeerd..al wordt die alle kanten neergehoekt..en op veel gebieden ook nodig geweest.) maar het gaat om de mindset, het spel, de beweging om de spiraal om te keren en gedragsverandering teweeg te brengen. Kan je de eerste zinnen nog eens herschrijven en dan vanuit deze invalshoek? Ik ben heel benieuwd wat voor kracht er dan uitkomt. Alvast bedankt. #challenge van een medestander.

  3. De toekomst van GL/PvdA. 

    Om daar bij stil te staan moet je het verleden in. Heel even dan. De participatiewet van 2015 laat dan zien hoe het niet moet. Want als we daarvan de balans opmaken, kunnen we niet vrolijk worden. Ik ga niet alles hier toelichten. Maar het is geen wonder dat de PvdA veel vertrouwen heeft verspeeld. 

    Maar ook nu dreigt men het aan inzicht te gaan verliezen. Ik heb het dan over het onderwerp ‘bestaanszekerheid’ en dat in combinatie met verduurzaming, energiebehoeften etc. De betaalbaarheid zal voor velen een probleem worden. Migratie, hoe wil men daar mee omgaan? Moet de rol van de overheid niet belangrijker worden? Mijns inziens moet de overheid niet alles overlaten aan marktpartijen en de bureaucratie. 

    De situatie in M.O.

    Mij lijkt dat het sentiment vaak overheerst en dat het de rede in de weg staat. Ik vraag me wel eens af wie en wat er schuil gaat achter “Palestine will be free?”. Let wel, ik wil niets suggereren maar GL/PvdA moet zich niet laten verschalken. Ik ben overigens een voorstander van een soeverein Palestina naast Israël. 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.